Ok, update oko porucivanja delova.
Kao sto sam vec spomenuo, uzimacu delove sa minispares-a u svojoj organizaciji, uzimaju se cene bez VAT-a s obzirom da izlazi iz EU, i uredno se placa carina i porez kod nas. Jos uvek cekam sta ce Minispares da kaze za cenu transporta postom, ali do tada sam dobio informaciju od Beocontrol logistike.
Ovako - za 2 paketa dimenzija 150x100x60cm koja se sloze jedan na drugi, odnosno 150x100x120, tezine 140 kg, cena transporta je 390e. Medjutim, sto je manja "stopa" kutije, to je manja cena, tako da cu da vidim sa minisparesom da upakuju u sto visu kutiju i sto vise uspravno kako bi stalo u kamion i sto manju povrsinu zauzelo, to bi znatno smanjilo cenu. Sto se spedicije tice, spedicija je nekih 50ak eura, i podrazumeva carinjenje svakog dela prema njegovoj carinskoj tabeli, znaci nece se lupiti 10% na sve ako nije predvidjeno, vec po katalogu. Dalje, ako se transport radi postom preko minispares-a, carina i porez obuhvataju i taj trosak jer se placa usluga Engleskoj. U slucaju koriscenja domaceg transporta, placa se carina i porez samo na uslugu transporta U SRBIJI. Znaci dodaje se nekih 50e, a ne celih 390 u ovom slucaju, sto je jos jedna pogodnost. Kamion pokupi delove u Engleskoj i donese na dogovorenu adresu u Srbiji. Svake nedelje postoji barem jedan utovar robe, tako da kao opcija mi ovo zvuci odlicno i mnogo sigurnije, ako ne i jeftinije od koriscenja poste. Naravno ako su velike porudzbine.
Javljam se jos sa daljim informacijama, ali mi se cini da ce ovakav nacin narucivanja biti daleko isplativiji nego uzimanje i EU sa placenim VAT-om i onda transport do Srb, posebno ako se uzme u obzir popust koji se dobija u Minispares-u od 7.5% koji nije velik, ali pomaze, i relativno niske cene transporta za veliku kolicinu robe, sve dok paket ne zauzima veliku povrsinu u kamionu (max visina je 2.75m)