Author Topic: Čišćenje karburatora i mašina pomoću sode bikarbone....  (Read 13094 times)

Offline mr.Bean

  • Članovi MKS
  • Aktivan
  • *
  • Posts: 770
Surfovanjem po netu,naiđoh na ovaj metod....mislim da će biti koristan mnogim članovima ovog foruma u doterivanju svojih ljubimaca.....

Jeftin i brz način čišćenja i obnove karburatora i mašina pomoću sode bikarbone

Čišćenje i obnova karburatora danas može biti težak posao. Stvarno dobra sredstva za čišćenje koja su se pre mogla nabaviti više nisu dostupna jer ih sada smatraju "stvarima štetnim za okolinu" i njihova upotreba je zabranjena. Sredstva za čišćenje na koja smo uvek računali sada su gotovo beskorisna. Sećam se da je bilo kupiti takvih tečnosti koja su bila u stanju otopiti i očistiti za jednu noć prljavštinu koja se skupljala na karburatorima. Sada isti taj proizvod jedva može omekšati lak, a kamoli ga očistiti s daleko više utrošenog vremena od jedne noći. Vi i dalje treba da očistiti vaše karburatore,ali hemikalije jednostavno nisu više sposobne učiniti to same bez da provedete celo poslepodne ribajući sve delove vašeg karburatora.
Klasično peskarenje može oštetiti i potpuno uništiti skupe karburatore. Rešenje je da se umesto peska koristi soda bikarbona(soda za pečenje) kao materijal za peskarenje. Da, obična soda bikarbona koja služi u domaćinstvu za pečenje! Da li morate posedovati mašinu za peskarenje visokog pritiska s kojim bi onda tako očistili karburatore? Odgovor je ne. Ispod je popis stavki koji treba imati uz kompresor za vazduh kao izvor visokog pritiska:

1. Vazdušni pištolj - nastavak na crevo kompresora
2. gumeno crevo
3. jedan štapić od drveta, metala ili žica
4. malo izolir trake
5. oštar nož ili skalpel

Slika1:Počnite tako da izrežete gumeno crevo na dužinu od cca 60 cm. Gumeno crevo je nabavljivo u skoro svakoj prodavnici sa kućnim stvarima i jako je jeftino. Na jednoj strani tog creva izmerite oko 5 cm (2") i označite taj deo.

Slika2:Onda uzmete nož ili skalpel i napravite mali rez ali samo s jedne strane. Rez mora biti velik samo toliko da vrh vazdušnog pištolja uđe u crevo. Zalepite sa izolir trakom vazdušni pištolj i crevo na mestu gde pištolj ulazi u crevo.

Slika3:Ovakvo pozicioniranje vazdušnog pištolja omogući će da soda bude povučena iz kutije i izmešana sa komprimovanim vazduhom kompresora.

Slika4:Drugi kraj creva treba odsećii pod uglom od 45° i pričvrstiti uz metalni štapić kao na slici. To će omogućiti nesmetani prolaz sode kroz cev.

Slika5:Sada imate ultra-nisko tehnološki raspršivač sode spreman za čišćenje!

Slika6:
Upozorenje:
Čišćenje bi trebalo obavljati samo na otvorenom i provetrenom prostoru, npr. dvorištu ili terasi. Odgovarajuću zaštitnu opremu kao naočare i masku za lice takođe treba upotrebljavati. Soda bikarbona nije otrovna ali može biti iritantna za disajni sistem ako se udiše. Soda bikarbona će se raspršiti po okolnom prostoru, ali ne brinite jer nije otrovna, samo nosite staru odeću jer će soda biti raspršena po vama kad napravite posao. Prilagodite pritisak kompresora na 80-90 psi (5,5 - 6 bar) i držite pištolj na otprilike 15 cm od karburatora koji čistite.
Soda bikarbona je mekan materijal koji neće oštetiti karburatore nakon tretiranja sodom. Odstrani će sve organske i anorganske stvari kao i oksidaciju aluminijuma s vaših karburatora ili mašine. Koroziju čeličnih delova neće ukloniti. Možete slobodno tretirati sodom na sve delove karburatora jer se soda posle otapa s vodom.
Nakon što ste tretirali karburatore sa sodom jednostavno ih isperete pod slavinom vode. Soda će se otopiti u vodi i neće ostaviti nikakve tragove i vaši karburatori su spremni za ponovnu ugradnju.
Nered na terasi se isto lagano očisti samo pod mlazom vode, to je pravo "zeleno" rešenje za čišćenje karburatora a usto je i vrlo jeftina.

Ispod su fotografije pre i posle nekih retkih Porsche 356 karburatora, a rezultat govori sam za sebe...

Slika7:Slika8:Offline Aman

  • Aktivan
  • Posts: 1.474
Odg: Čišćenje karburatora i mašina pomoću sode bikarbone....
« Reply #1 on: July 24, 2012, 10:38:39 AM »
svaka cast na ovoj temi, bolju i korisniju nisam u skorije vreme video!!  :lol:
"Auto bez zvuka je kao devojka bez glasa."
"Ne veruj svemu sto mislis."

Offline gregor.tm

  • Članovi MKS
  • Aktivan
  • *
  • Posts: 2.234
Odg: Čišćenje karburatora i mašina pomoću sode bikarbone....
« Reply #2 on: December 04, 2012, 22:04:59 PM »
odličan i veoma koristan savet!!!
jedino kod SU karburatora savetujem da ga predhodno rastavite..... jer sam več dobivao karburatore peskarene sa sodom. izvana su bili zaista predivni... ali kad sam ih rastavljao delove koje sam izvlačio dobili su ogrebotine. sitna soda se neverovatno uvuče u sve moguče i nemoguče šupljive. čak i kad odšarafite plovak na karburatoru.... soda ulazi u navoje šarafa.... a to ako nebi video nebi ni verovao.
nadam se da če se videti na slikama.

ovako izgleda ispeskaren sodom:


kad otvoriš karburator ima sode svugde:


ostavljene ogrebotine kod rastavljanja:
tako, da je moj savet.... rastavite karburator nakon svake obrade, očistite i pregledajte i sastavite:


osobno sam pokušavao sve moguče sprejeve za čiščenje karburatora itd.... razne kiseline ali bez uspeha. ove godine mi je pukao film... i kupio sam pravu tečnost. na žalost kantica toga košta oko 60€ po prijateljskoj ceni  :0_0:
ostavim preko noči i sledeči dan operem zubnom četkicom. postane kao nov.... jedino što aluminij nije tako fino svetao kao kod peskarenja nego je malo tamniji.
« Last Edit: December 04, 2012, 22:07:42 PM by gregor.tm »