svi koji redovito pratite mini susrete na međunarodnoj razini znate da englezi svake godine naprave italian job sustret. radi se o putovanju iz GB do italije. svake godine odaberu drugi put i druge gradove, pokrajinu.
program je veoma bogat, organizirano je sve od prevoza, nočenja, hrane, pratečih vozila, servisnog kombija itd. učestnici su svi po svome odbijeni i avanturisti. uvek su nasmejani i dobre volje. non stop govore samo o minijima i nikada kraja toj temi.
naša priča je počela sa Francescom Marzialijem koji je glavni odgovorni organizator največeg međunarodnog susreta minija IMM 2013. njegove pripreme su več intenzivne, jer zadnji IMM u italiji je bio godine 2003.
več duže vreme se dogovaramo kako bi se videli i sada smo našli dobar razlog i sve se poklopilo. jedan od razloga je da u njegov grad Firence došla ekipa italian job.
nadam se da se majica dobro vidi i da se vidi moja pripadnost vašem klubu!
na slici je Francesco u plavom đemperu i naravno Svit, sin koji prati sve naše mitinge.
meeting point je bio na trgu Michelangelo iznad Firenci. doček su napravili i sa drugim oldtajmerima. najviše je bilo fiata 500.
uskoro su se počeli okupljati i miniji.
večina minija je bila u nalepnicama jer je novac susreta otišao u dobrotvorne svrhe.
na susret je došao i poznati češki mini karavan o kojem sam več pisao pre nekoliko godina.
oduševio me pošto je iz češke otišao u GB kako bi učestvovao... nato u Italiju, pa ponovo u GB pa nazad u Češku.
tablica govori po sebi..... vlastnik je dir. tvornice piva:
bilo je tu i dosta engleskog kiča (spašava ga samo to da ima meglenke u stilu italian job filma:
susret nosi ime po filmu Italian Job gde je tema o zlatu.... zbog toga su neki vozili sa sobom i zlato.
opet drugi su bili polepljeni u stilu zlata:
zlatno polepljeni GT je bio od Jeffovog jako dobrog druga Alexa i Suzzy. nije slučajno da smo našli Jeffov podpis na njegovom autu. nakon kratkog vremena je pored njegovog podpisa pripadao i naš ;-) ..... i tek sada dok lepim fotke na forum video sam na autu podpis turbodave koji je jedan od prvih engleskih turbo mini tunera sa kim sam u kontaktu više od 10 godina.
u stilu zlatog minija bili su i zlatni motori:
neki su došli i mini prikolicama:
zamislite da vidite takvu prikolicu na autoputu.... mora da je neugodan osečaj
ispred tebe dve plavuše koje te gledaju:
prekrasan innocenti woody!!!!
imao je prekrasen i redak detalj. nadam se da ste ga uočili.
jedini problem je radio mini sa oplovim motorom. vlastnici su bili stariji bračni par iz japana. serviseri su odmah legli na pod i servis je počeo.
na Italian Job spada i E-typ!
ovaj nema veza sa italian job ali svejedno lepo su ga primili. englezi su ga gledali sa čudnim izrazom na licu i jedva prepoznali koncept iz prošle godine.
i roditelji su bili u stilu minija:
još uvek mini. na žalost več sa daihatsu motor ali svejdno dobrodošao!
oduševio me je detalj. nalepnica za lampe i to sa natpisom italian job. sve regularno kako nebi svetlo išlo na krivu stranu.
gospa, ki je prišla sicer z novim minijem je bila navdušena nad Svitom, on pa nad njeno opremo za vožnjo v kabrioletu:
iako je novi mini.... sa sobom je doneo uspomene iz starih vremena. vlastnica je za šoferku zalepila fotke njene bake koja je pozirala za MK1 minijem u ranim 60 tima.
uskoro je počela vožnja kroz firence. promet u firencama je zatvorilo oko 100 minija!!! možete si predstavljati gužvu po uskim ulicama. za red su se pobrinuli lokalni oldtajmer motoristi koji su zatvorili svaku raskstnicu i pobrinuli da se niko nije izgubio, zaostao u redu itd... ukratko bila je savršena organizacija. svako toliko moglo se čuti italijanski temperament i psovke.
nakon više od jednog sata vožnje po gradu uspeli smo se probiti to strogog centra gde je bio rezervisan prostor za minije.
nakon toga šetnja kroz centar grada i večera:
pošto je to mini forum i ko če gledati sve slike firenci stavio sam samo jednu klasičnu sa mostom.
brzo je došla noč:
drugo jutro otišli smo na izlet u prekrasnu pokrajinu Chianti, koja je poznata po vinu. zapravo to je bio orientacijski i točnostni reli.
priroda je bila prekrasna i imali smo veliku sreču sa vremenom:
na putu stajali smo u puno starih gradiča gde su bili razni zadatki itd....:
nadam se da mu je donelo sreču:
high tec rešenje za antenu:
put nas je ponovo i ponovo vodio po vinogradima:
došli smo do bivšeg samostana. pogledali smo si vinariju, degustirali vino, pojeli ručak i imali pauzu:
dvorište samostana je bilo rezervirano samo za minije. danas je to privatna palata:
podrum je bio pun!:
bilo je tu i starog vina:
za nas su pripremili mlađe vino. italijani su sa ponosom nudili degustaciju a englezi su imali čudan izraz na licu i videlo se ime je da baš nisu naviknuti na taljanska vina.
na toj točci smo se pozdravili od svih na susretu i Francesca te njegove ekipe. otišli smo po svome i pogledali italijansku pokrajinu Toscanu.
boje lišča su bile prekrasne. put je bio u odabran u pravog godišnjeg doba. u sloveniji za to vreme bilo oko 0 stepeni, magleno i kišovito. mi smo imali preko 20 stupnjeva i večinu dana bili u kratkim rukavima.
stigli smo i do Sienne:
profesionalna deformacija je da sam nanjušio i minija. bio je samo jedan između stotine fiat 500. dali ga vi možete pronači. nanjušio sam ga izdaleka. naravno spasili smo ga od svih fiata i sada je u našoj kolekciji.
nastavak dolazi uskoro!