neznam kako mi je promakla ova tema u svim tim godinama.
vezano za ulje bilo je poslednjih godina ogromno polemika.
svaki proizvođač govori svoje, naravno jer prodaje.
ali jedno ostaje:
za klasičnog minija je veoma bitno, da se koristi ulje koje odgovara tolerancijama obrade motora a ta je osnova iz 50tih godina!!!!
to znači imamo veoma staru tehnologiju i može se reči i primitivnu!
zbog toga je veoma bitno da se koristi tvorničko predpisano ulje 20/50.
20/50 ulja ima na tržištu još dosta. veliki problem je da su ta ulja največe smeče.
verovatno nebi verovali da npr. ulje Castrol GTX koje se reklamira može uništiti vaš motor u jednoj sezoni!!!!!
zašto? zbog toga jer je isto samo ime i ništa ostalo. to nije isti recept kao pre 30 godina. ako malo zahladni iz njega nastane margarin!!! sve ostale tvornice koje proizvode 20/50 ulja na našim prostorima nisu dokazale da su ok za minija. glavni razlog je zbog mazanja menjača. naše ulje treba da štiti sinhrone, menjač, differencial i motor!!!!
pitanje: zašto su skoro svi minijevi motori krajem 80tih ili 90tih veoma istrošeni ili imaju poteškoče sa sinhronima ili menjačem??? jer se u to doba baš nije radilo adekvatno ulje. čak i tvornički su počela sipati moderna navodno bolja ulja i zaista su bila ali ne za minija. MG metro je dao u svojoj tvorničkoj specifikaciji da se koristi čak i polusintetika što je još dodatno ubilo motor.
govorim vam iz vlastitih izkustava. suviše motora sam rastavio i znam kakva su oštečenja unutra.
meni jedno najboljih ulje je bilo Duckham. naravno dobilo se samo u engleskoj. ali na žalost više ga ne proizvode.
Unipart je veoma dobro ulje ..... ali ipak... postoji bolje i samo malo skuplje.
to je
Castrol classic 20/50. to je trenutno najbolje ulje za minija!!!
kad sem pitao čoveka koji ima u kolekciji svih modela cooper S + ostalu mini eksotiku..... koje ulje da sipam u moj cooper S 970 motor, rekao je sam od sebe, da je to najbitnija stvar, pošto se taj motor vrti do 10.000 hiljada i više!!! rekao je samo Castrol Classic! pitao sam ga zašto, pošto Motul Classic je navodno najbolji na tržištu. rekao je da je motul odličan ali ne za minija. treba suviše dugo da se motor ugreje sa njim. kad se ugreje više nema isto mazanje. užasnut sam ga pitao šta je sa Mullersom koji izdrži kod minija turbo motore preko 250ks????? kaže da ima previše detergenta u njemu i da zaboravim sva ulja i upamtim, da nije đaba bio Castrolll uvek chaimpion ship! i da on sve utrke vozi samo još sa castrol classic.
tako več godinama kupujem:
https://www.minispares.com/product/Classic/Engine/Block/Oils/CASTROL.aspx?100117&ReturnUrl=/search/classic/castrol.aspx|Back%20to%20search
po njega mi dolaze ljudi koji su počeli to ulje sipati čak i u motore motornih čamaca, stare volvo automobile itd... u glavno nema promašaja kod svih engleskim i ostalim autima.