: [1] 2

: Letva volana  ( 10288 )

0 and 1 Guest are viewing this topic.

Vlada

• Aktivan
  • : 109
Letva volana
« : July 23, 2009, 20:19:12 PM »

Letva je skinuta i prefarbana. Sutra stavljam manzetne i krajeve spona. Da li znate gde da nadjem onaj mali semering i sta vi mislite sta je jos neophodno promeniti kada je vec rasturena?

nikola.m

• Aktivan
  • : 786
Odg: Letva volana
« #1 : July 23, 2009, 20:53:53 PM »

imas kao neku vrstu biksne u desnim kraju letve koja drzi desni kraj u osi da nema lufta,i ako ti je ostalo u redu tj nigde nemas  lufta,nema sta stavljaj nazad centiraj trap i pici,naravno pod uslovom da si zamenio manzetne i spone..

deki

« #2 : July 25, 2009, 18:20:39 PM »

Cao.Super si sredio letvu!!!Da te pitam ,kako je najlakse skinuti letvu tu na krajevima spona,tj kad se odvrnu srafovi treba li poseba alat da se skine.Ja sam izvadio motor zajedno da prednjim mostom i hteo bi da skinem letvu volana da je sredim isto kao i ti?Da li si me razumeo znaci letva je jos na mestu odvrnuo sam rafove koji je pricvrscuju i sad ,da li treba da lupam da spadne ili nesto drugo???Pozdrav!!!

miroslav_ružić

• Aktivan
  • : 373
« #3 : July 25, 2009, 19:04:59 PM »

Deki,postoje radapcigeri za izbijanje spona,ali i ako ga nemaš,nije problem. Kraj spone nategni preko poluge ili rukom u smeru gde treba da ispadne. Čekićem udaraj deo rukavca kroz koji prolazi spona,udaraj poprecno u odnosu na osu dela sa navojem. Koristi čekić od bar 500g.i ne pokušavaj sa manjim. Pazi da ne oštetiš manžetnu ili navoj (vrati maticu ali ne do kraja). Ako ni nakon 5-6 dobrih udaraca ne ispadne,stani i zovi nekoga iskusnog da ne bi iskovao rukavac...

miroslav_ružić

• Aktivan
  • : 373
« #4 : July 25, 2009, 19:06:28 PM »

Deki,postoje radapcigeri za izbijanje spona,ali i ako ga nemaš,nije problem. Kraj spone nategni preko poluge ili rukom u smeru gde treba da ispadne. Čekićem udaraj deo rukavca kroz koji prolazi spona,udaraj poprecno u odnosu na osu dela sa navojem. Koristi čekić od bar 500g.i ne pokušavaj sa manjim. Pazi da ne oštetiš manžetnu ili navoj (vrati maticu ali ne do kraja). Ako ni nakon 5-6 dobrih udaraca ne ispadne,stani i zovi nekoga iskusnog da ne bi iskovao rukavac...

Vlada

• Aktivan
« #5 : July 25, 2009, 20:48:29 PM »

Cao.Super si sredio letvu!!!Da te pitam ,kako je najlakse skinuti letvu tu na krajevima spona,tj kad se odvrnu srafovi treba li poseba alat da se skine.Ja sam izvadio motor zajedno da prednjim mostom i hteo bi da skinem letvu volana da je sredim isto kao i ti?Da li si me razumeo znaci letva je jos na mestu odvrnuo sam rafove koji je pricvrscuju i sad ,da li treba da lupam da spadne ili nesto drugo???Pozdrav!!!

Ako sam dobro razumeo, letva treba da se otkaci od karoserije?
Odvio si ona cetiri srafa i ostaje ti samo jos da odvijes sraf koji steze nuteve na glavi letve (u kabini ispod pedala) i da sekacem ili srafcigerom malo razmaknes, mrdas na sve strane kako bi nutevi ispali.Ja sam je tako skinuo, odvio skroz sraf i vukao volan ka sebi dok nije ispala letva.

Ja sam krajeve spona izbacio iz onog dela sto pomera tocak tako sto sam ih dobro zagrejao, pre toga sam toliko udarao da je i mene bolelo i nista.
« : July 25, 2009, 21:10:39 PM Vlada »

Vlada

• Aktivan
« #6 : July 25, 2009, 21:02:06 PM »

Namestio sam spone i manzetne, stavio novu grafitnu mast nema lufta ali mi jos uvek fali semering dimenzija 22mm X 14mm.

nikola.m

• Aktivan
« #7 : July 25, 2009, 21:24:01 PM »

ako nema lufta ,onda ti ne treba ni taj semering,mada ne znam gde ti se nalazi taj semering...

Vlada

• Aktivan
« #8 : July 25, 2009, 21:50:52 PM »

ako nema lufta ,onda ti ne treba ni taj semering,mada ne znam gde ti se nalazi taj semering...

Na poslednjoj slici sam oznacio semering, da njega nema mast bi iscurela.

nikola.m

• Aktivan
« #9 : July 25, 2009, 22:18:44 PM »

auuu...taj bas nikada nisam menjao.....verovatno ga ima Rasa  ili neko od ovih majstora i verovatno nije skup....

aca grunf

« #10 : July 25, 2009, 22:28:25 PM »

:ded: majstori moji g :ded:rafitna mast ostecuje zupcastu letvu,dakle zaboravi je,nije cak ni fabrika stvila grafitnu mast ni u bilo koji auto,jer letva dok radi nemoze da zagreje dovoljno grafitnu mast i da jerasporedi na celu letvu. :hi:

deki

« #11 : July 25, 2009, 22:34:35 PM »

Hvala na odgovorima!!!Mislio sam na skidanje krajeva letve ,kako ti kazes tu gde letva pomera tocak.Probacu da udaram na hladno a ako nece zagrejacu.Pozdrav!!!

nikola.m

• Aktivan
« #12 : July 25, 2009, 22:41:52 PM »

pazi,ja kada sam skidao prvi put spone sa tocka,imao sam muke,zapeklo bilo.....prislonio sam jedan cekic na deo na tocku gde se kaci spona,a drugim sam udarao po tom cekicu...,tako ne ostecujes onaj deo gde se kaci spona za tocak,posle par pravih udaraca ispalo je ko iz sale....mislim ako budes grejao sponu,sprzices sve u njoj,a mislim da ima malo masti i ona zastitna guma...greota da je zeznes,ako je dobra...i obavezno stavi sraf na sponi i zavrni ga par puta,cisto da ne bi slicajno zveknuo u navoj...

aca grunf

« #13 : July 25, 2009, 22:52:33 PM »

preporuka<trazi radapciger>nekoristi brener i cekic,jer se taj deo lako krivi od udaraca i ostecuje konus gde prolazi deo sa navojem kraja spone.za to netreba snaga sa radapcigerom i vremenski je par minuta i nema ostecenja... :hi:

nikola.m

• Aktivan
« #14 : July 25, 2009, 23:14:08 PM »

najbolje je sa radapcigerom,ali ga treba naci...ja u principu proveravam trap na 6 meseci i sve isproveravam,a jednom godisnje skinem krajegve spona sa tocka....i sa dva slabasna udarca cekicem ispadnu....tako da mi nije frka,ali kada sam skidao prvi put komsija mi je pokazao gde da se udari cekicima i stvarno ja sam bio lupao kao volina,a on je sa 4-5 udaraca skinuo spone....bez muke...
: [1] 2