Iskreno, bas sam se iznenadio kada sam krenuo da citam.
A kad sam krenuo da budem iskren do kraja.
Ja volim automobilizam i za mene Mini nije centar interesovanja (ni Mini ni MINI). Ja sam "zaljubljen" u Porsche 911 993 seriju nakon koje je Carrera krenula nekim drugim putem i raskrstila sa nekim tradicionalnim resenjima... Medjutim i pored toga sto je za mene stara serija 993 san, nikada nisam imao nista protiv novih modela, cak naprotiv, mnogo mi se svidjaju svi novi modeli Carrere a jedno vreme sam i posedovao 996 koji mi se najmanje svidja od svih.
Isto tako, veliki sam zaljubljenih u Harley Davidson motore koje vozim vec dugo. I tu postoji jedna jako slicna paralela. Fabrika je pre desetak godina izbacila model V-Rod koji nema ama bas nista od specificnosti Harleya. To je motor koji je dizajnirao Porsche, koji ima vodeno hladjenje (nezamislivo za Harley), previse elektronike, nema prepoznatljiv zvuk, nema karakteristicnih vibracija, nema karakteristican polozaj sedenja......... Pa iz tih razloga je jednostavno odbacen od velikog broj ljubitelja Harleya.
Ali ja jednostavno ne mogu da ga odbacim jel se radi o izuzetno lepom, kvalitetnom i uspesnom modelu, koji je u svojoj sveri bukvalno razvalio konkurenciju koja ne moze ni da mu pridje bukvalo ni u jednom segmentu. I dalje vise volim klasicne Harley modele koje i vozim, ali nikako za V-Rod ne mogu da kazem ni jednu ruznu rec.
Mislim da je ova prica Mini-MINI jako jako slicna sa ove dve koje sam napisao (Carrera 993 - 996,997,991 i Harley Classic - V-Rod). Ali ja tu ne vidim problem, jednostavno je skroz normalno da tehnika napreduje i da se stvari menjaju, a da se zarad profita u pojedinim trenutcima koriste dizajnerska resenja iz klasika koji imaju dusu.
I mozda ima ljudi kojima se svidja Harley ali im smeta da svake nedelje nesto rade oko njega sa alatom i da se rvanju sa njegovim specificnostima pa uzmu taj V-Rod koji radi ugladjeno, mozda ima ljudi kojima se Mini mnogo svidja ali jednostavno ne vide se be u ulozi restauratera ili im smeta manjak komfora i savremene tehnike, bezbednosne opreme...... Jednostavno svako uzima ono sto mu je blize, i tacno je da nisu ista ciljna grupa kupci Mini-ja i MINI-ja ali ne vidim zbog cega bi to trebao da bude problem?
Ovde, bas u ovoj temi, nisam procitao ostrascene ili negativne komentare vlasnika MINI-ja ali mi nije bilo prijatno da procitam nekoliko komentara vlasnika Mini-ja koji su bas onako zestoko i jasno stavili do znanja da bukvalno ne zele da budu u istom kosu sa MINI-jem, a meni nije jasno cemu bas takva paralela.
E jedino ako se klub strikto bavi i okuplja samo clanove koji su zaljubljenici u Mini, onda skroz postujem takav stav. Ali bas sam namerno procitao tekst u naslovu i nigde to nisam zapazio, vec tek kroz citanje postova.
Da me neko pogresno ne razume. Nije mi namera da ikome ovde solim pamet, samo sam eto izneo neke svoje vidjenje situacije na osnovu postova koje sam procitao i zbog toga sto sam se najiskrenije iznenadio. Niti pokusavam niti mogu ja ovde nesto da menjam, niti moram da ostanem clan... samo sam izneo ono sto je ocigledno i malo uporedio sa nekim slicnim situacijama, ali mi je nekako zao sto uopste mora da bude tako gruba podela.